Fallgruver boligutleie

Fallgruver å unngå når du skal leie ut

Å leie ut bolig kan være en omfattende prosess, og det er mange lover og regler en må sette seg inn i. Enten du skal leie ut en del eller hele boligen må du vite både dine ansvarsområder og rettigheter som utleier.

Visste du for eksempel at det er leietaker som har ansvar for å fikse ødelagte hvitevarer?

I denne artikkelen viser vi deg fallgruver det er enkelt å gå i, og hvordan du som utleier kan unngå dem.

Feil valg av leietaker

En av fallgruvene det er lettest å gå i ved utleie av bolig er feil valg av leietaker. Dette problemet er bare uunngåelig til en viss grad, da leietaker kan vise seg å være feil etter han eller hun har bodd hos deg en stund. Det er dog noen forhåndsregler du kan ta før du velger en leietaker;

Boforholdet bør behandles som en jobbsøkerprosess; forlang en CV med referanser på tidligere utleiere. Disse bør bli sjekket grundig før du sier ja til en person. Vær oppmerksom på at noen oppgitte referanser kan være ren bløff, da det for eksempel kan være en venn som opptrer som en tidligere utleier for å gi positive anbefalinger.

Ufullstendig kontrakt

I alle nye boforhold er det viktig å ha en skikkelig kontrakt for utleie. Ikke bare for å kartlegge husregler, men også for å ha noe å vise til dersom problemer skulle oppstå. En god kontrakt vil berolige både deg og leietaker – det slipper å oppstå ubehagelige situasjoner angående hvor mye leietaker skal betale for strøm og internett, samtidig som ingen av partene kan utnytte hverandre.

Visste du at du som utleier har full kontroll over hva som ender opp i kontrakten? Det finnes standardkontrakter på nettet som du kan ta inspirasjon fra, men dette er en grei måte å få gjennom dine preferanser. Det er dog viktig å understreke at du bør være rimelig og ikke utnytte posisjonen du er i. Forbud mot husdyr og røyking inne kan for eksempel være greit å ha, men et forbud mot overnattingsgjester kan virke urimelig.

Ikke dokumentert boligens stand

Før leietaker flytter inn er det viktig at dere begge dokumenterer boligens stand; ta bilder eller video for eventuelle bevis om noe rettslig skulle oppstå. Når leietaker flytter ut av boligen din vil dere gå gjennom hele boligen for å se etter skader. Ved å dokumentere hvordan leiligheten så ut før han eller hun flyttet inn, vil det derfor sikre deg om noe nå ser annerledes ut.

Skattepliktig

Å leie ut boligen blir ansett som en ekstra inntekt – du er derfor skattepliktig. Det finnes dog noen unntak.

Leier du ut under halvparten av utleieverdien i boligen din trenger du ikke betale skatt. Dette er som regel et rom eller en hybel i boligen din. Leier du ut størstedelen eller hele boligen din, derimot, er du skattepliktig om leieinntektene dine er over 20.000 kroner i året.

Les også: Trenger du flyttehjelp når du flytter? Les mer om anbefalte flyttebyrå i Oslo.

Hva har du og hva har leietakeren ansvar for?

Hvis noe i leiligheten blir ødelagt – hvem har erstatningsansvar? De fleste vil nok tenke seg til at det er utleiers ansvar å erstatte gjenstanden som er ødelagt. Men det kan komme som en overraskelse at i noen tilfeller så vil det faktisk være leietaker sitt ansvar. Dette kommer helt an på hva som er ødelagt:

Ødelagte ting som er fastmontert utstyr og en del av leiligheten må utleier dekke. Et eksempel er varmtvannsbereder. Bryter den sammen etter noen måneders tid, er det din oppgave som utleier å fikse det. Bryter den sammen fordi leietaker skrudde den av for å spare strøm, kan du kreve at han eller hun dekker kostnadene.

Andre ting som leietaker har ansvar for er hvitevarer og generell vedlikehold av elementer i boligen, slik som dørlåser, brytere, røykvarsler og kraner.

Lykke til med utleie!